söndag 31 januari 2010

Klädd för kyla

-12 grader.
Promenad 4 km.


Bättre bild på förstärkningsplagget som Alice bär finns här >>
Haute couture så klart, tillverkat i ett enda ex.

"Levande föda"?

Jag blir lika fundersam varje gång jag hör något TV-kock säga "kläck ett ägg".

lördag 30 januari 2010

Viktig information

Runt stadskärnan på vår lilla stad går en lång promenad- och cykelled, en gemensam bana utan uppdelning. Det asfalterade stråket har väl tilltagen bredd och stundtals är det inte speciellt frekventerat och man kan då promenera 10-15 minuter utan att möta någon. Just så var det en höstkväll för 1,5 år sedan då jag och Jan tog en kvällspromenad. Vi gick på vänster sida och småpratade. På 300 meters håll såg vi en joggare som sprang i riktning mot oss. Att han befann sig på höger sida i sin färdriktning varken såg eller tänkte vi på. Det fanns inte en människa på säkert en halv kilometers avstånd, varken bakåt eller framåt.
När den joggade mannen närmar sig så ser vi att han springer rakt mot oss och det känns som om han tänker preja oss. Precis när han är framför oss byter han över till vänster sida och väser Här håller vi till höger! Vi blev onekligen en smula förvånade och ganska fulla i skratt, vi tyckte inte att det spelade någon roll vilken sida vi promenerade på med tanke på förutsättningarna. Vi hade dessutom aldrig kollat på några skyltar innan vi började att promenera.

Tillägg (samt vissa korrigeringar i texten ovan) kl 18.50:
Nu har jag Googlat lite och hittat följande sida >>
Lagen hänvisar fotgängare till vänster sida på bilvägar, men säger inget om deras placering på cykelbanor.


Mannen har feltolkat den understa skylten, d.v.s tilläggstavlan, som jag fotograferat idag. Även vi
(även om vi inte tittade på tilläggstavlan den där kvällen...) har trott att det var högertrafik för både cyklister och fotgängare (alltså för båda kategorier på den övre skylten), men skylten betyder endast att det är "trafik i båda riktningar". Oj så dåliga vi är på vägmärken...vi skäms lite...

Jag har råkat ut för en exakt likadan tillrättavisning för nästan 10 år sedan i Norrköping. Då var förutsättningarna ganska likvärdiga, en bred bro över Motala ström och inte en människa inom synhåll förutom en medelålders dam som promenerade i riktning mot oss. Jag och min arbetskamrat gick och pratade, på vänster sida och med siktet inställt på hotellet. När damen passerar säger hon mycket ilsket: Här i Norrköping håller vi till höger.

Påfyllning

Om en av de senapsburkarna som man har i kylskåpet tar slut så får man köpa en ny, gärna en sort som man aldrig har provat förut, så är reglerna.
Denna senap, inköpt idag, kommer att bli en favorit, så god att man nästan kan äta den med sked direkt ur burken.

Jag vill härmed presentera...

...Stora och lilla grodkungen.
När jag var liten flicka så sprang jag omkring i trädgården och vattnade blommor med en röd vattenkanna i form en "grodprins". Då jag för över 10 år sedan höll på mycket mer med odling av blommor, både ettåriga och perenner, än vad gör nu behövde jag en bra förvaring för alla fröer som jag samlade, köpte och bytte till mig. Jag gjorde en skiss och pappa snickrade den lilla lådan till vänster på bilden. Jag bar sedan omkring på den där lådan i trädgården på ungefär samma sätt som jag gjorde med vattenkannan när jag var barn. Raskt döptes därför lådan (av folk i min närhet) till "Grodkungen". Behov uppstod sedan av en större låda. Pappa G. var behjälplig även med detta och sedan dess har jag haft mycket glädje av dessa två funktionella förvaringslådor.



Nu börjar det närma sig vår och då börjar jag alltid bli sugen på att odla och förkultivera. Det är kanske inte många av blomsterfröerna som är grobara, men ibland har jag inte hjärta att slänga påsarna, vilka ofta är ganska vackra. Men man skall inte vara för säker på att gamla frön inte gror. Jag testade för mindre än en vecka sedan att så några frön från blomsterbalsamin som jag själv samlat in i mina föräldrars trädgård år 2001 och alla fröer har redan grott. Nu lär väl dessa små ynkedomar inte klara sig fram tills dess att det är vår/försommar, det var mest ett experiment.

I Lilla grodkungen har jag mina chili- och tomatfröer, cirka 140 sorters chilipeppar och kanske 30 sorters tomatfrön. De flesta har jag bytt till mig eller fått de senaste åren. Men i år skall jag inte odla mer än ett fåtal sorter, det är alldeles säkert.
Favoritsorten bland tomater är
Gardeners delight, det tycker även Alice >>

Turen fortsätter...

Jag blev inte speciellt förvånad när jag vann på båda av de två lotter som jag hade i fågelklubbens medlemslotteri på årsmötet igår kväll. Men det blev inga högvinster och jag hölls på sträckbänken mycket länge - jag trodde nästan att det var något fel :)
(Jag och Jan spelar på LOTTO/Joker ikväll igen, men bara för en tjugolapp, det verkar onödigt att satsa mer.)

Boken som jag vann har jag dock redan i min hylla, både hemma och ett ex i torpet, men skall förhoppningsvis bli en perfekt present till en person som jag tror kommer att ha stor glädje av den.

Denna helg uppmanar jag alla att räkna fåglar vid era fågelbord, läs mer här >>
Rapporterar gör man via webben, hur enkelt som helst.
Kommentera gärna här om ni sett något extra spännande!

söndag 24 januari 2010

Matvanor

Just nu läser jag den mycket intressanta boken Den hemlige kocken. Skrämmande läsning. Jag kommer nog inte att vilja äta någonting från livsmedelsaffärernas hyllor när jag läst klart denna bok.

Elisabet tyckte att vi har lite "underliga" mackor på våra utflykter och det stämmer nog. Jag tänkte att det kunde vara intressant (för mig själv alltså) att detaljstudera mina matvanor ett tag framöver och börjar idag. Låt se hur mycket jag vågar blogga om :)

På bilden nedan finns den burk med helt osötad frukt- och bärsallad som jag skall ta med till jobbet och äta som mellanmål i morgon eftermiddag.
Jag är dessvärre ganska säker på att de icke-ekologiska apelsinerna och mangon är kraftigt besprutade, men resten av bären (svarta vinbär, krusbär och hallon från egen odling, samt havtorn från ekologisk odling) är i alla fall fria från otrevliga tillsatser.

Modig (och hungrig)

Klicka.
Om jag varit lite uthålligare så hade tallitan hämtat en jordnöt i min hand idag.

lördag 23 januari 2010

Lördagspromenad

En skön vinterdag. Vi promenerade en sväng på Hornborgasjöns is.
Solen värmde faktiskt och vinden var svag.
Klent med fåglar, vi såg bara en gammal havsörn och en fjällvråk.
Vi var sugna på att se skäggmes, men i vassen var det helt dött, inte ens en blåmes.
Fika hade vi med oss givetvis. Det är ost, salami och saltgurka på mackan om någon undrar.



fredag 22 januari 2010

Överraskningspresent fredag e.m.

Vilken tur att jag redan hunnit bryta nyårslöftet om att inte äta godis.
Tack G och S för de lyxiga pralinerna!
(Jo då, Jan skall få smaka en pralin från det undre lagret.)

lördag 16 januari 2010

Försöksodling

Jag är tydligen fortfarande inne i ett skov och blev den lyckliga vinnaren här >>
Nu skall jag testa att odla kikärtor;
det skall bli spännande att se om det funkar.

Påfyllning av kokbokssamlingen

15 kr på Kupan.

söndag 10 januari 2010

Nytt i vår

I slutet av december beställde vi havtornsplantor för leverans i april-maj: fem st honplantor och en hanplanta.
Vi tänkte prova fyra olika sorter: Gold rain, Mary, Tatjana och Sunny. Bilder finns här >>

Några av mina arbetskamrater blev sugna när de fick se bilder och hänger med på beställningen.

Ett av de stora grönsaks-/potatislanden i Jans torp kommer förmodligen att få lämna plats åt vår lilla provodling.
Det tar 3-4 år innan skörden blir rejäl, men har man tur kan man tydligen få bär att provsmaka redan andra sommaren.

Se gärna andra havtornsrelaterade inlägg på min blogg, bl.a. inlägg om när vi var på odlingen för självplock och förälskelsen uppstod.


lördag 9 januari 2010

Lördagspromenad

På eftermiddagen hade temperaturen kravlat sig uppåt, det var bara -14 och det fungerade att gå en promenad på 1.5 timma, även om det bet rejält i kinder och näsa i motvinden.
Vi promenerade till området vid stadens reningsverk och soptipp. Det låter kanske inte så kul, men för oss som är fågelintresserade så är detta ett område som brukar vara bra vid de flesta tider på året.
På vintern finns det öppet vatten på några ställen och i kanten av sjön finns just nu en fin fågelmatningsplats för småfåglar, det upptäckte vi idag.

På försommaren är området mycket bra för nattsångare och det sitter näktergalar och kärrsångare i var och varannan buske.









Efter avfrostningen

Nykokt sylt av plommon, skogshallon och riven färsk ingefära.

Perfekt väder...

... för att frosta av frysen: -20 grader ute.
Jag ställde ut allt i några kassar på gården, bakom min bil.
Ingen risk att varorna tinar, ej heller att de blir stulna - det var inga glömda oxfiléer eller humrar jag fann bland all is precis...
Att försöka komma in i "gamla Bettan" var inte att tänka på, dörrarna var helt igenfrysta.
Jag brukar låna en kupévärmare av min bror för att det skall gå snabbare att frosta av (frysen alltså), men jag har inte så bråttom att komma utanför lägenheten idag utan det kan få tina i långsamt tempo.

Duns... duns... låter det från frysen och känner mig ganska nöjd med att ha kommit till skott att göra detta.

onsdag 6 januari 2010

Reflektion

Har promenerat en sväng på stan, köpt ett nytt 30-dagarskort för tågpendling samt postat en bok till Kesu.
Konstaterar därefter att det inte längre är mörkt kl 16.00
!

tisdag 5 januari 2010

Jaha ja...

Klockan är 21.15. Vi skulle kika på termometern vid köksfönstret för att kolla hur kallt det är (minus 15) och upptäcker att på innergården står det en badtunna på en bilsläpkärra.
Killen som äger restaurangen här i huset kom nyss ut och fyllde på några vedklampar.
Trivsam miljö för ett kvällsbad, eller hur?


Uppdatering, Trettondedagen.
Jo då, det badades, dock av endast ett fåtal personer så länge som jag var vaken på kvällen.

Men det var s t o r a problem med bortforslingen av tunnan nu på förmiddagen,
ett 1-timmasprojekt...

Våga vägra semla nu! (d.v.s före 16/2)



söndag 3 januari 2010

Söndagspromenad till torpet

Iskall "bloggveranda". Inte ens mössen vill vara inne i torpet just nu.

Minus 10, lagom svalkande tycker Alice.

fredag 1 januari 2010

Sorkjakt på nyårsdagen